Tillit og tilgivelse

Hva er tillit? Tillit er menneskets følelse av andres godhet. At man kan tro på at andre er ærlige og vil en vel.
For meg er tillit å tro at menneskene i mitt liv vil meg det beste.
Dette kalles personlig tillit, og det er den tilliten som oppstår mellom mennesker med navn, følelser og ansikt. Denne tilliten må vinnes på en aktivt måte.
Det finnes også noe vi kan kalle sosial tillit. Det er tilliten vi har til institusjoner i samfunnet, for eksempel kommunen, sykehuset, politiet og helsevesenet. Denne tilliten er mer passiv og den arves på et vis.

Trenger vi tillit? Ja, vi trenger tillit for å leve. Det er grunnleggende for å lede oss igjennom samfunnet og livet, med alle dets utfordringer.

Tillit kommer imidlertid ikke med refill. Med en gang den er brutt får du den aldri tilbake. I alle fall ikke på samme måte som tidligere. Det kan være mulig å få tilliten tilbake fordi det er noe som heter tilgivelse, men dette er ikke alltid så lett. Man kan tro at man har tilgitt, men innerst inne så er det et sår som kan være vanskelig å reparere.

Slik er det bare. Det å stole på noen som har misbrukt tilliten din, - det er en stor og krevende oppgave.
Det å tilgi er en utrolig fin handling, som krever mot og styrke. Det å tilgi er det beste for en selv, da slipper en eventuell bitterhet taket, og man kan komme seg videre og gjøre nye oppdagelser. Det å bli tilgitt er godt og man kan få fred med seg selv.
Om du opplever at noen har misbrukt tilliten din, så forsøk å tilgi, ikke alltid og nødvendigvis for den andres skyld, men for din egen skyld.

Tillit og tilgivelse er grunnleggende handlinger for et ekte og godt samfunn, der alle kan leve og bo trygt i kjærlighet til seg selv og andre.

  • 160 visninger

Liker

Kommentarer