TID

Tid, hva er egentlig det? "Hvis ingen spør meg vet jeg det. Hvis noen spør meg, vet jeg det ikke". (Augustin av Hippo).
Tid er et abstrakt begrep som vi bruker for å måle hendelser fra fortid til nåtid og til framtid. Vi måler tid i sekunder, minutter, timer, dager, uker, måneder og år.
Jeg pleier å si at tid kommer. Tiden går ikke, men den kommer.
I dagens samfunn så hører vi til stadighet om tidsklemma. Det er nesten så er det status å ha det travelt. Kjøre, hente, bringe, gjøre....Vi må og vi må.....forte oss, hele tiden. Men saken er jo den at vi ikke MÅ noe som helst. Vi velger hva vi ønsker å bruke tiden vår til. Jo da, rett skal være rett; Vi må jobbe, vi må gå på skole osv, men utover det så kan vi velge. Nå i adventstiden er vel tid et begrep som er på manges lepper. "Jeg har ikke tid, jeg skal se om jeg får tid, tiden løper fra meg, kanskje senere, men ikke akkurat nå osv."

Har dere tenkt på at tiden er gratis? Tiden er uvurderlig og den er rettferdig fordelt. Alle mennesker har sine tilmålte 24 timer i døgnet. Man kan imidlertid ikke holde tiden, heller ikke eie den, men man kan bruke den. Hvis man mister tiden så kan man ikke få den tilbake.

Ta derfor godt vare på hvert øyeblikk, tiden er her nå.
Jeg ønsker å dele et dikt som jeg liker veldig godt. Det heter "stønna" og det er skrevet av en mann ved navn Hans Ludvik Fredheim. Stønna handler om TID. Jeg skriver det imidlertid så det passer bedre på min dialekt.

STUNDA

Ta vare på stunda.
Slæpp'a inn når a banker på.
Rødd plass åt dekk midt i søkna,
For stunda er her og nå.

Le'a sætta seg litt nedpå,
Uansett åssen a ær,
Noe har å gi gi deg.
Det er derfor hu er her.

Ta godt vare på stunda
Og takk for den tida hu satt,
for akkurat dænna eine,
Hu kjæm aldri att.

Du trudde lenge at stunda
var noe du skulle få,
bære du en gong vart ferdig
med det du dreiv på med nå.

Du fækk aldri tæl å åpne
de gongen da hu banke på,
og skjønte for seint at stunda
støtt er her og nå.


Dette er noe å tenke på i disse travle førjulstider. Har du tid til å sette deg litt, til å slappe av litt, til å gjøre noe annet enn det du MÅ? Husk at du kan velge. Ofte handler det om prioriteringer. Og så må vi ikke glemme at alt dette som hele tiden skjer,- det er det som er selve livet.


  • 131 visninger

Liker

Kommentarer

vibeke
vibeke,
Veldig sant! 🖒
nouw.com/vibeke