Rosa blogg og brystkreftaksjonen.

​Rosa blogg er kanskje forbundet med noe helt annet enn det denne bloggen skal handle om.

Vi skriver 4. oktober i dag, og oktober er som kjent den måneden i året som er viet til Rosa sløyfe-aksjonen. Jeg har lyst til å vie litt oppmerksomhet til brystkreft og til denne aksjonen.

Hvert år rammes mange kvinner i Norge og i verden forøvrig av brystkreft. Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. En av tolv norske kvinner får brystkreft i løpet av livet. På grunn av tidlig diagnostikk og god behandling blir svært mange kvinner friske av sykdommen. Selv om man blir fysisk frisk så sliter mange kvinner med post traumatisk stress etter å ha gjennomgått behandling. Ikke så rart når man vet at brystkreft er en sykdom man kan dø av. Angst og depresjon er ikke så uvanlig i ettertid. Mange blir helt friske og gjenopptar livet de levde før diagnosen, mens mange aldri makter å komme tilbake på samme måte som tidligere.

Det er mye kvinner kan gjøre selv for å oppdage om det er noe unormalt med brystene sine. Selvundersøkelse øker muligheten for å oppdage forandringer på et tidlig tidspunkt. Mammografi som utføres regelmessig et også viktig. Alle kvinner over 50 år får tilbud fra det offentlige om mammografi hvert annet år. Kanskje det burde vært en årlig undersøkelse?

Rosa sløyfe oppsto i USA på begynnelsen av 1990-tallet, og i Norge ble aksjonen arrangert første gang i 1999. Formålet for aksjonen er å vise solidaritet med alle de som er rammet av brystkreft. Aksjonen handler også om å spre informasjon, øke kunnskapen og å samle inn penger til brystkreftforskning. 

Alle kan støtte aksjonen ved å kjøpe Rosa sløyfe produkter. Mange butikker selger dette. Senest i går så jeg at dette selges på KID og på Coop. På treningssenteret der jeg trener har de også en rosa måned hvor de samler inn penger til Rosa sløyfe-aksjonen. Et flott tiltak som ble sparket i gang med "pink party" på en dag som de har kalt helsens dag. 

Det er viktig at vi ikke er redd for å prate om kreft. Åpenhet hjelper de som er rammet. Nettopp derfor er Rosa sløyfe-aksjonen så viktig. Den skaper engasjement, fellesskap, samhold, åpenhet, kunnskap, kompetanse og trygghet. 

Vi står sammen i solidaritet med de som er rammet av brystkreft og deres familier.

Jeg oppfordrer alle, både kvinner og menn, til å støtte årets aksjon.

http://www.rosasløyfe-aksjonen.no

http://www.kreftforeningen.no


Liker

Kommentarer