Mindfulness

Mindfulness en kilde til kreativitet og indre visdom. Dette er tittelen på en bok jeg skrev sammen med tre andre damer i 2014. Boka ble skrevet som en eksamensoppgave på høgskolestudier i "oppmerksomt nærvær" på høgskolen på Gjøvik.
Studiet og bokskrivingen var en prosess i å bli bedre kjent med meg selv på et dypere plan.
Mindfulness har sine røtter i buddhismen, som også er kalt verdens mest fredelige religion. Mindfulness har blitt praktisert i Østen i mer enn 2500 år, og kom til vesten for omlag 30 år siden. Mindfulness er faktisk enklere å praktisere enn å forklare. Et uttalt mål med mindfulness er ubetinget kjærlighet.

I dag brukes mindfulness i blant annet utdanningen av jagerflyvere, i lederutdanning, det brukes på skoler og i barnehager, og det brukes av privatpersoner.

Mindfulness er ikke noe mystisk,som noen kanskje tror. Det er heller ikke noe alternativt.Det handler rett og slett om å ha en bevissthet omkring sin egen tilstedeværelse. Det betyr å ha oppmerksomhet på seg selv og sine egne gjøremål. Det handler om å akseptere og å møte livet på en åpen og ikke-dømmende måte. Mindfulness kan være så enkelt som å kjenne solen mot huden, snøfnuggene på nesa, salte tårer på kinnet eller smaken på kaffen. Det kan også være det å kjenne på irritasjon i kroppen.
For å være oppmerksomt tilstede her og nå er det ikke nødvendig å gjøre noe annet enn å ta kontakt med PUSTEN, slik pusten er akkurat i dette øyeblikket. Kjenn på pusten, og du er tilbake i nuet, her og nå.
Noen lurer kanskje på hvorfor dette har noen hensikt, eller på hvilken måte det har noen hensikt?
Det å praktisere mindfulness, eller oppmerksomt nærvær, gir oss uendelige muligheter til å oppøve større nærhet til sinnet. Når vi kommer mer nær oss selv vil det bli lettere å få tak i de indre ressursene våre, og det åpnes større muligheter for læring og utvikling, samt helbredelse av for eksempel traumer. Mange som praktiserer mindfulness finner en større mening og glede i livet.
I tillegg til å ta kontakt med pusten er det i mindfulness viktig å AKSEPTERE. Akseptere livet slik det er akkurat nå,- og det man uansett ikke kan få gjort noe med.Når man aksepterer kan man få det bedre med seg selv. Hvis man ikke aksepterer jobber kroppen med motstand og på sikt kan man bli syk.
Til slutt er det viktig å GI SLIPP. Gi slipp på det du ikke får gjort noe med og det som plager deg.

For å summere opp litt så kan man helt enkelt si at man kan oppnå større nærhet til seg selv ved å ta kontakt med pusten, ved å kun observere tankene og la de passere forbi, ved å akseptere livet slik det er, og ved å gi slipp i det man ikke får gjort noe med. Det kan også være å gi slipp på mennesker man ikke vil ha i livet sitt, eller mennesker man klamrer seg til.

Tenk at en så enkel metode kan være så virkningsfull!
Hvem ønsker ikke finne mer ro, bli mer harmoniske, bli vennligere mot seg selv og andre, og rett og slett få bedre livskvalitet?
Hvis du ønsker dette og mer til,- så begynn å kjenne på PUSTEN din. Du trenger ikke gjøre noe som helst for å puste. Pusten går jo helt av seg selv. Kjenn etter på innpust og utpust og du blir umiddelbart tatt tilbake til nuet. Du blir mer tilstede her og nå. Du blir mer MINDFUL.
Lykke til med å bli mere kjent med deg selv:)

  • 182 visninger

Liker

Kommentarer