Livskvalitet for meg, for deg og for alle andre!

LIVSKVALITET for meg, for deg og for alle andre!Hva er LIVSKVALITET?
Det å finne fram til en felles definisjon på begrepet livskvalitet er ikke lett, kanskje uoppnåelig.
Det er laget mange definisjoner på livskvalitet. Noen legger vekt på den objektive livskvaliteten og noen på den subjektive.
Livskvalitet er en verdi for den enkelte, og det trenger ikke være det samme for deg som for meg. Allikevel er det noen grunnelementer som er felles for de fleste:
Det kan handle om å oppleve glede, finne mening, det kan handle om vitalitet, om trygghet, tilfredshet og tilhørighet. Livskvalitet handler også ofte om å bruke personlige ressurser, være interessert og engasjert. Det kan også handle om å oppleve mestring.
Vi opplever alle at det som gir glede for ett menneske ikke trenger å gi glede for et annet menneske. Nettopp fordi vi er ulike og har forskjellige behov.

Det hevdes ofte at livskvalitet og helse henger nøye sammen, men er det egentlig slik? Er det slik at de med best helse har høyest livskvalitet og de med dårligere helse har dårligere livskvalitet?
Eller kan det også være slik at mennesker med supergod helse ikke alltid opplever god livskvalitet?

Jeg mener at livskvalitet avhenger av hvordan den enkelte OPPLEVER livet sitt,- enten helsa er slik eller slik.

Selv har jeg hatt et godt liv, men som de fleste andre har også jeg hatt perioder i livet der min livskvalitet har vært forringet. Fordi jeg OPPLEVDE det slik.

Litt tilbake til det med helse. God helse - god livskvalitet? Dårlig helse - dårlig livskvalitet? Nei, så enkelt er det ikke. Jeg har mange ganger, i jobben min, opplevd at mennesker med skrantende helse synes de har et godt liv. Og at mennesker som tilsynelatende har alle forutsetninger for å ha et veldig godt liv allikevel føler seg nedstemte og triste, og sliter med å finne mening i livet.

Livskvalitet handler også om AKSEPTASJON. Det å akseptere livet slik det er her og nå, gir bedre forutsetning for å oppleve livskvalitet enn å "stritte i mot", og i tillegg også kanskje synes livet er urettferdig.
Jeg tror at livskvalitet i mye større grad henger sammen med trivsel og akseptasjon, enn med helse. Hvis man trives med seg selv og aksepterer livet slik det er her og nå, så tror jeg mange opplever at livet har kvalitet. Kanskje ikke optimalt og det man drømmer om, men allikevel en opplevelse av at livet er verd å leve.

Livskvalitet for meg personlig, hva er det?

Det er lenge siden jeg innså at hvis jeg aksepterte "her og nå situasjonen" så var livet mitt bedre. Jeg innrømmer allikevel at dette ikke alltid er lett.
Jeg har et godt liv fordi: Jeg er trygg og har valgmuligheter, jeg trives med meg selv, mine nærmeste, med jobben min, med kollegaer og med venner. Et godt liv har for meg mange elementer. Jeg trives godt når jeg kan glede andre, når jeg opplever gode stunder sammen med andre, eller alene. Jeg trives når jeg kan trene og holde kroppen min i form, når jeg spiser mat som er bra for meg, når jeg kan ha nærhet til naturen,til barna mine og til mine to vakre skapninger av noen barnebarn, og lille bonusbarnebarnet selvfølgelig. Jeg trives når jeg opplever at jobben min har betydning for noen, når jeg kan pusle rundt i hjemmet mitt og gjøre det pent rundt meg. Jeg trives når jeg kan skrive, lese en god bok eller slappe av med et spennende strikketøy, eller når jeg har kvalitetstid sammen med kjæreste og samboer, en mann som jeg virkelig respekterer. Et annet, og svært viktig element for meg for å oppleve livskvalitet, er alenetid. Egentid der jeg kan være absolutt tilstede her og nå, uten å gjøre noen ting. Der jeg kan lytte til stillheten og nyte den. For STILLHET er fantastisk, for meg!
Når disse elementene er på plass, da er livet mitt godt,- da opplever jeg LIVSKVALITET.

Hvis du ikke har det så bra, eller mistrives med ting i livet ditt,- eller med livet ditt generelt, så forsøk å aksepter at det er slik. Sett deg ned å lytt til deg selv. Prøv å finne noen små ting som kan gi deg glede. Dette kan være begynnelsen på noe som kan vokse seg større. En liten hverdagsglede kan være det lille halmstrået som skal til. Gjør ting du mester, selv om du selv synes det er lite, så kan det ha stor betydning for selvfølelsen. Øv deg, litt hver dag, og etterhvert så kan du oppleve at livet får mer innhold og større glede.

Store ting er ikke alltid gode, men gode ting er alltid store!

Ønsker alle en god dag, og husk det er alltid håp.


  • 175 visninger

Liker

Kommentarer

Maria
,
Takk for at du delte din innsikt rundt livskvalitet. Mange gode tanker å ta med seg 😊