Livet- et prosjekt?

Med livet som prosjekt.
Vi lever i et prosjektbasert samfunn. Det går knapt en dag uten at man hører om et eller annet prosjekt.
All endring og omorganisering er i dag prosjektbasert. Man skal bruke tid og man skal være i prosess. Det er i og for seg både viktig og riktig, men når prosjektet er over,- hva da? Enkelte prosjekter blir aldri noe mer av, de bare avsluttes, og andre prosjekter presser man inn i ordinær drift, uten tilførte midler. Kanskje en snikinnføring av nye oppgaver og merarbeid? Hvorfor jobbes det ikke mer som tidligere med konsekvensutredninger og analyser? For deretter å vedta endringen. Da vet alle hva de har å forholde seg til. Jeg tror også at dette ville blitt billigere for samfunnet enn å bruke årsverk på årsverk til prosjektarbeid.

Jeg bruker ordet prosjekt selv også. Når jeg skal strikke en genser så har jeg et nytt strikkeprosjekt, når jeg skal pusse opp så har jeg et opp-pussings prosjekt, når jeg skal vake bilen så har jeg et vaskeprosjekt som skal gjøres. Dette er oppgaver som kan avsluttes uten at det får konsekvenser. Men hvorfor kaller jeg det prosjekt? Hvorfor kan jeg ikke bare si at jeg har en jobb som skal gjøres,- og ferdig med det? Det å ha prosjekter på gang er visst både trendy og viktig.

Til og med det å få barn har blitt et prosjekt. Jeg er ferdig med akkurat det, så det prosjektet gjelder for andre enn meg, men jeg synes alle prosjektene er betenkelige.
Jeg undres på om forpliktelsen og ansvaret blir det samme for prosjektene som for det som er permanent, som er vedtatt at skal være slik. I et prosjekt så kan man jo endre på ting underveis, og den grunnleggende forpliktelsen blir på et vis borte. I alle fall blir den redusert.
Det å få barn er ikke et prosjekt,- det er en livslang forpliktelse. Det å være mor og far varer hele livet. Selv om barna blir voksne, og står på egne bein, så er du der for dem. Forpliktelsen varer i alle fall til barna klarer seg selv.

Jeg er ikke så glad i alle prosjektene. Jeg liker det som er forutsigbart og tydelig, som er avklart og ansvarliggjort. Jeg liker å gjøre jobben og så være ferdig med det!
Alle har vi prosjekter på gang, enten hjemme eller på jobb. Jeg tror ikke alle prosjekt-tenkingen er bra for oss. Det oppleves mindre forpliktende, mer forvirrende og mindre presist. Jeg er nok en smule konservativ og ønsker å få tilbake ansvarliggjøring og god gammeldags arbeidsmoral.

Livet er ikke et prosjekt, det er en personlig reise, der du gjør jobben som til en hver tid kreves av deg!

  • 151 visninger

Liker

Kommentarer