Kropp som fungerer? Eller kropp som er pen? Eller begge deler?

Fokuset på kropp og prestasjoner er større en noen gang. Det går ikke en dag uten at man leser om noen som har fikset på et eller annet ved utseendet sitt,eller som ikke er fornøyd slik man er. Vellykkethet i dagens samfunn er sterkt knyttet opp mot utseende. Slank kropp, helst veltrent med definerte muskler, marsipanhud uten rynker, og en hvit perlerad som lyser mot deg som en reklame for tannkrem, eller var det tannbleking kanskje?
Jeg kan jo ikke være uenig i at et pent smil er flott, og at velstelte tenner vitner om god munnhygiene. Det er ikke det som skremmer meg. Det som skremmer meg er at utseendet og prestasjoner er viktigere enn aktivitet og sunnhet,- og at utseendet og prestasjoner er viktigere enn det å være et godt menneske. Det enorme fokuset og presset som er på prestasjoner og utseende i dag kan føre med seg mye som ikke er forening med god helse. Mange slanker seg til sykdom, noen sågar med døden til følge. Noen trøstespiser og pådrar seg betydelig overvekt. Andre pådrar seg depresjon og angst, noen holder på med selvskading og andre igjen får utmattelsessyndrom. Dette er et alvorlig problem som det må tas tak i. Hvordan skal man få folk til å godta seg selv som de er? Jeg tror at stikkordet er forebygging, fra barna er små. Det må jobbes for at barna skal mestre, og opparbeide seg et godt selvbilde. De må vokse opp til å bli trygge voksne som selv kan vurdere hva som er riktig og galt. De må lære å stå trygt i egne sko uten å la seg påvirke av alt og alle. Tidligere var foreldrene, og andre voksne mennesker barnas rollemodeller. Slik er det ikke lenger. Foreldrene har fått konkurranse.

Det har i dag kommet mange nye rollemodeller på banen. Disse finnes i slike media som dette her, nemlig bloggerne. Mange av de er totalt blottet for fagkunnskap om det de uttaler seg om. De uttaler seg om kosthold, om trening, og om helse, uten å inneha nødvendig kunnskap. Mange oppfatter disse som kompetente fagpersoner og følger derfor rådene deres helt og holdent. Jeg sier ikke at alle bloggere ikke kan det de skriver om. Det skrives mye bra som også er faglig forankret. Allikevel er det en kjensgjerning at mange unge bloggere har fokus på sminke, på mote, på kropp og på slike ting som påvirker de unge til å ikke godta seg selv som de er. Jeg forstår disse unge også, de skriver om det de selv er opptatt av.
Jeg håper vi kan klare å dreie fokuset i riktig retning etterhvert. Slik at de unge kan akseptere seg selv enten de har noen kilo for mye, eller at tennene ikke er som perler på en snor. Eller at de ikke er best idrett, eller på skolen, eller penest i klassa.

Til tross for at vi ser at fokuset dreies i retning av pen kropp isteden for velfungerende kropp, så er det ikke til å stikke under en stol at alt fokus kropp og helse har hatt de senere årene også er veldig bra. Satsing på egen helse kan spare en selv og samfunnet for mange og unødige lidelser og kostnader.
Jeg er så absolutt for å leve et aktivt og sunt liv. Det er balansegangen, mellom det som er sunt og det som er dirkete usunt jeg ønsker å sette fokus på.

  • 299 visninger

Liker

Kommentarer