Kropp for livet. Kosthold og slanking.

Det går ikke en eneste dag uten at man på et eller annet sted kan lese om hva man skal, og ikke skal spise for å bli sunn, slank og vellykket.Det florerer av mer eller mindre gode kostholdsråd og treningstips, for å få den såkalte drømmekroppen. Flat mage på to uker med disse øvelsene lyder jo kjent, eller gå ned 10 kilo på to uker med suppekuren. Vi mennesker er jo ofte veldig primitive når det er noe vi tror vi kan løse på en enkel og rask måte, og vi lar oss friste. Hva med slankekaffe eller tabletter som fjerner muffinsmagen? Mange biter på, gang etter gang, men den eneste som blir slank er lommeboka. I bokhandlene finnes et stort utvalg av bøker som handler om kosthold, slanking og trening. Hva med "6-dagers kuren" eller "Det er ikke din skyld at du er tjukk"? Eller hva med "Få sprettrumpe med denne videoen".
Jo, da vi har alle registret det, og mange har prøvd mye av dette med mer eller mindre hell. Det er ikke nok å lese om det, det må praktiseres også.

Blir man sunnere og friskere av å kutte ut alle karbohydrater? Jo da, man blir nok slankere hvis man holder ut over tid, men blir man sunnere? Får man dekket alle næringsstoffene som kroppen faktisk har behov for? Neppe. Fordi kroppen våres er kompleks, og den trenger litt av alle næringsstoffene for å fungere optimalt. Kroppen vår trenger proteiner, den trenger fett og den trenger karbohydrater. Alle i riktig mengde og forhold. I tillegg trenger den vitaminer og mineraler. Det er heller ikke nok å kutte ut maten og bare spise vitaminpiller. Da blir vi syke.
Kroppen vår kan sammenlignes med en vedovn. Den trenger brensel for å fungere. I kroppen kalles dette for metabolisme eller stoffskifte. Får ikke kroppen brensel, altså mat, så setter den ned forbrenningen og sparer på energien( kaloriene). Dette er en ren og skjær overlevelsesmekanisme. Hvis vi derimot forer kroppen vår med bjørkeved, altså sunn og riktig mat, samt skrur opp trekken(trener), så vil kroppens stoffskifte fungere godt. Vi kan også øke forbrenningen ved å øke muskelmassen vår. Jo mer muskler, jo større behov for energi, og jo mer forbrenner vi. Altså vi kan spise mer. Når vi trener er det viktig å spise riktig, blant annet proteiner som er byggesteinene i kroppen.
Men det er ikke bare for kroppen vår det er viktig å spise riktig og variert. Også for hodet vårt er dette viktig. For at hjernen skal fungere så trenger den akkurat det samme som kroppen. Får ikke hjernen riktig og nok mat så blir vi mer disponerte for psykisk sykdom, som for eksempel depresjoner og angst. I tillegg vil vi bli ukonsentrerte og slitne i både hode og kropp. Alle vet hva som da skjer, jo da blir vi til slutt syke, enten fysisk eller psykisk, eller kanskje begge deler.
Nå mener ikke jeg at det ikke går an å slanke seg, og å få et varig resultat.Det er fullt mulig med en balansert og riktig sammensatt diett, som dekker alle næringsstoffene kroppen har behov for.
Det beste er å legge om kostholdet til et naturlig kosthold med lite sukker og fett. Selv mener jeg kostrådene fra Statens ernæringsråd er gode. Mye frukt og grønt, mye fisk, fullkorn og mindre rødt kjøtt. I tillegg til dette er det viktig å spise faste måltider. Frokost, lunsj, middag og kveldsmat, med et par små mellommåltider. Og så er det viktig med daglig fysisk aktivitet for å øke forbrenningen i kroppen.

Selv har jeg laget en enkelt opplegg for vektreduksjon basert på disse rådene. Opplegget heter rett og slett "Kropp for livet".
Det var dette jeg selv brukte da jeg la om kostholdet for over 25 år siden, og siden har jeg vært slank. Kan fås ved å sende en mail til livkk@hotmail.com

Vet du forresten hvilke matvarer som er de aller sunneste? Jo det er havregryn, melk, makrell i tomat, gulrot og blåbær. Ved å spise disse får man dekket mye av det kroppen faktisk trenger av næringsstoffer.
Man kan skrive mye om kosthold, om slanking, om trening og om det å ha en sunn kropp og et godt liv, men i dag er det dette jeg deler😊

Liker

Kommentarer