Hjelp, jeg får ikke sove....

Ikke så sjelden hører man disse ordene " jeg får ikke sove" eller " jeg har nesten ikke sovet i natt".

Det sies at flere hundre tusen nordmenn har søvnproblemer, og hvis vi sover det som er anbefalt, så sover vi ca en tredjedel av livet.
For noen mennesker er søvn helt selvfølgelig, mens det for andre byr på problemer å få sove en hel natt.

Hva er det som gjør at noen sover så godt, mens andre strever med finne roen og slippe taket, slik at hjernen kan koble ut?
En faktor kan være stress. En hjerne som er full av tanker fører til en anspent kropp og man blir liggende våken. En annen faktor som visstnok kan påvirke søvnen er depresjon. Man skulle nesten tro at et menneske som er deprimert ville sove mye og godt, men slik er det visstnok ikke for mange.
Det er altså tanker, bekymringer, grubling og følelser som holder oss våkne om natta, og på sikt er dette helseskadelig.

Søvn har en viktig funksjon; den skal holde oss friske!

Når vi sover så settes det i gang en hel rekke prosesser i kroppen vår som har til hensikt å gjøre oss klare til en ny dag.
For at søvnen skal ha god effekt bør man sove i et mørkt og kjølig rom, og helst til samme tid hver natt.
Voksne mennesker trenger 7-8 timer sammenhengende søvn, mens barn trenger mer.


Søvnen skal helbrede, gjenopprette og forebygge.
Søvn, eller mangel på sådan, har innvirkning på følgende områder:

Immunforsvaret
Appetitten
Blodårene
Musklene
Mental helse og humør
Lagrer opplysninger i minnet vårt
Setter ned energinivået vårt

Etter dette å dømme så kan man si "sov godt og hold deg sunn, frisk og glad".
Det er jo gjerne dette vi ønsker, men som mange strever med å få til.

Det er gitt mange råd for å få en god natts søvn og jeg skal ikke gjenta de her, men jeg kom over noen myter om søvn som jeg tenkte jeg skulle si litt om.

MYTE 1: Gamle folk trenger mindre søvn. Dette er ikke tilfelle, men de som er gamle sover ofte lettere, og de sover i kortere intervaller.

MYTE 2: Man kan ta igjen søvn eller samle opp. Dette er ikke mulig. Det beste en kan gjøre er å sove 8 timer hver natt.

MYTE 3: Den beste søvnen er den du får før midnatt. Dette er ikke tilfelle. Den beste søvnen er den første dype søvnen du får etter du har sovnet, uansett når.

MYTE 4: Alkohol gir deg bedre søvn. Et glass øl, vin eller en drink før sengetid gir deg ikke bedre søvn, men det kan være lettere å sovne, fordi man er mer avslappet. Kvaliteten på søvnen er imidlertid dårligere enn uten alkohol. Man kan våkne med en følelse av utslitthet etter å ha drukket alkohol kvelden før, selv om det er små mengder.

MYTE 5: Min egen snorking forstyrrer meg slik at jeg våkner. Dette er ikke tilfelle. Når man sover dypt, så våkner man ikke av egen snorking.

MYTE 6: Jeg kan sove stående. Dette står og faller på sin egen urimelighet. Når man sover så slapper musklene av, slik at man ikke kan stå oppreist.


Det finnes som sagt mange gode råd for å få en god natts søvn. Selv har jeg lært meg ulike avspenningsteknikker som er fine og som kan være til god hjelp.
Det handler nesten om det samme som å telle sauer.

Hold fokuset på pusten, og pust rolig inn og rolig ut noen ganger. Man kan samtidig telle sakte til åtte på innpust og på utpust.

Etterhvert vil man bli mere avslappet og Ole Lukkeøye kommer og tar deg med inn i drømmeland.

Sov godt!

💕

  • 340 visninger

Liker

Kommentarer