Demens rammer også yngre mennesker

Demens er en sykdom som rammer gamle folk!
Det er dette alle tror,- ikke sant?
Sannheten er at demens også kan ramme yngre mennesker.
Demens er ikke EN sykdom, men en fellesbetegnelse på mange ulike sykdommer som har det til felles at de rammer hjernen.
Felles for alle demenssykdommene er at hjernecellene skades og dør.
Hjernen er laget for å beskytte oss. Når hjernecellene dør så har vi ikke lenger den beskyttelsen, og det er derfor mange med demens står i fare for å skade seg.
Når man er klar i hodet så vet man at det er dumt å gå ut i 20 minusgrader uten sko på beina. Dette forstår ikke et menneske med langtkommen demens. Det spiller ingen rolle om du er 40 eller 80 år. Den kognitive funksjonen reduseres ved demens, også hos unge mennesker.
Det er derfor det er farlig å kjøre bil når du har fått en demenssykdom. Det er derfor mennesker med demens ofte går seg vill eller ikke behersker å tenne opp i ovnen lenger. Det er derfor de ikke husker å spise, selv om maten står rett foran dem, det er derfor de snur opp ned på døgnet, og det er derfor de ikke kjenner igjen mennesker som de normalt skulle visst hvem var.
Dette gjelder unge, som gamle.

Demens er svært alvorlige og triste sykdommer, både for den som rammes dirkete og for deres nærmeste. Det å se at et menneske gradvis forandrer seg, rett foran øynene dine, uten at du har mulighet til å gjøre noe som helst, det er svært vondt og vanskelig.
I slike tilfeller kan det hjelpe å ha noen å prate med. Gjerne noen som har kunnskaper om sykdommen.
De fleste kommuner har i dag opprettet slike "spesialiststillinger".
De kalles ofte demenskoordinator. I den kommunen jeg jobber heter stillingen demensrådgiver.
En person som har en slik stilling, kan være en god samtalepartner både for den som nettopp har fått en demensdiagnose og for deres nærmeste pårørende.
Administrasjonen i kommunene vet hvem som kan kontaktes.

Selv er jeg demensrådgiver i en kommune, og ser stadig behovet som både pasient og pårørende har for å få svar på spørsmål.

Selv om demens er en sykdom som man pr i dag ikke kan bli frisk av, så er det hjelp å få, til å gjøre det beste ut av situasjonen.
Samtaler, hjelpemidler, medisiner og veiledning kan hjelpe.
Det er mye som kan gjøres for å gjøre hverdagene bedre, selv om man er demenssyk.

Husk at ALLE kan rammes, så ikke fordøm eller døm et menneske med demens. Det er en helt vanlig person som har fått en svært alvorlig og uhelbredelig sykdom.
Respekt og en utstrakt hånd er det beste du kan gjøre i møte med en demenssyk.
Og så hjelper det mye med et
SMIL
❤️

  • 171 visninger

Liker

Kommentarer