Da klokka klang......

Skolestart for liten og for stor.

Vi skriver medio august og tiden nærmer seg nok en gang skolestart.
Noen skal trå sine første små skritt inn i skolegården, mens andre skal på trygge og kjente områder.
De fleste har vel litt sommerfugler i magen vil jeg tro.
Noen gleder seg vilt,og kjenner en positiv og deilig forventningskribling, mens andre kanskje har en annen og mindre god følelse. Kanskje noen også skulle ønske de kunne slippe, og går rundt med en vond klump i magen.
Etter første skoledag er media fulle av bilder av fine førsteklassinger, og tøffe ungdommer som skal begynne på videregående.
Dette er både hyggelig og gledelig, å se og å lese om.
Det vi ikke ser er de som har grått seg i søvn, kvelden før de skal på skolen første dag etter en deilig sommerferie. De som av en eller annen grunn gruer seg så de nesten blir syke. Disse finnes også!


Alle har vi hørt om mobbing. Før i tida het det erting. Jeg husker faktisk den ertingen veldig godt. Erting fordi jeg pratet en annen dialekt enn de andre,- den gang familien min flyttet fra Lillehammer til Toten, og jeg som 9-åring skulle begynne i tredje klasse på en liten skole.
Det var kanskje veldig uskyldig, men for en liten redd og beskjeden jente så gjorde det vondt.
Jeg er glad det ikke fantes mobiltelefoner og internett den gangen.

I dag kunne en slik uskyldig erting kanskje fått en helt annen dimensjon.

Til tross for at vi vet at mobbing er utbredt, så er det viktig å vite at ikke all erting som foregår er mobbing. Noe er normal adferd og en del av sosialiseringsprosessen. Det er ikke dette jeg snakker om her.


Jeg tenker med smerte på alle de som gruer seg til å gå på skolen.Det er vanskelig å vite at barn har det vondt.
Jeg undrer meg også over hva som foregår i hodene til de som mobber. De har det kanskje ikke så godt med seg selv? Eller er det andre ting som fører til at de må hevde seg ved å være stygge mot andre?

Årsakene er helt sikkert mange og forskjellige.


Jeg er ingen ekspert på mobbing og problematikken rundt det, men jeg tror det er viktig å ha fokus på temaet, både rundt om i hjemmene, på skolen og i samfunnet for øvrig. Åpenhet er som regel alltid av det gode.

Før skolestart så synes jeg alle foreldre bør ta en prat med barna sine om dette. Litt om hva vi forventer av poden, og litt om hva de skal gjøre hvis de opplever at de selv eller andre blir mobbet.

God folkeskikk starter i heimen!

Eksemplets makt er alltid stor. Foreldrene må være gode rollemodeller for sine barn. Det nytter ikke å skylde på skolen. Det er foreldrenes ansvar å oppdra barna. Det er også foreldrenes ansvar å følge med,- og å følge opp hvis deres sønn eller datter er en mobber.


Før skolestart i fjor høst husker jeg en historie om en far som hadde lagt en lapp i matpakka til sønnen sin, der det sto litt om hva han forventet av sønnen.

Denne historien ble delt på sosiale medier utallige ganger. Det viser at folk likte måten faren minte sønnen sin på betydningen av å være grei mot andre.

Tenk om alle foreldre kunne gjøre noe lignende, nå ved skolestart. Ta en prat, skriv en lapp, vis at du følger med.

Jeg tror ikke at det er mulig å fjerne all mobbing, dessverre, men jeg tror at det kan reduseres via åpenhet, samtaler og trygge rammer,- for alle! Også for de som mobber!

God skolestart ønskes de aller minste, de litt større og de store.

❤️

"Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg".

❤️

  • 276 visninger
  • Near Kapp

Liker

Kommentarer